nuffnang ads

Apr 24, 2013

Blogger Prihatin: Pusat Jagaan Nur Hasanah

Pusat Jagaan Nur Hasanah

Tatkala warga kota sedang berehat dan meluangkan masa hujung minggu bersama keluarga tercinta, aku dan  rakan-rakan seperjuangan dari UiTM Shah Alam bersiap sedia untuk memulakan perjalanan menuju ke Pusat Jagaan Nur Hasanah yang terletak di Beranang,Selangor bagi program Community Service & Responsibility (CSR). Masing-masing cukup teruja sebab boleh dikatakan ini merupakan pengalaman pertama kami melibatkan diri dengan aktiviti sebegini.

Untuk pengetahuan semua, Pusat Jagaan Nur Hasanah merupakan pusat penempatan sementara bagi pesakit-pesakit yang terdampar tanpa waris, muallaf, warga emas atau orang kurang upaya. Buat masa sekarang ini hanya tinggal lebih kurang 11 orang penghuni lelaki sahaja yang menghuni di pusat jagaan tersebut dan rata-rata mereka sudah uzur dan bergantung kepada kerusi roda untuk bergerak dek kerana penyakit yang dihidapi. Pusat jagaan tersebut pada awal penubuhannya menempatkan sekurang-kurangnya 25 penghuni tetapi jumlah tersebut semakin berkurangan akibat kematian.

Siapa sangka disebalik pokok-pokok getah yang tinggi menghijau, terdapat sebuah rumah menempatkan sekumpulan warga tua yang cekal meneruskan saki baki kehidupan. Pertama kali melangkah masuk kawasan persekitaran pusat jagaan tersebut, rasa kagum terbit dalam sanubari melihat akan halaman rumah yang begitu kemas bagai dijaga rapi. Dari jauh kelihatan para penghuni rumah tersebut sedang berbual sesama mereka. 

Disambut dengan senyumanJelas terpancar kegembiraan dari raut wajah mereka tatkala kami mula melangkah memasuki pusat jagaan tersebut. Mungkin pakcik-pakcik dan atuk-atuk di sini sudah biasa menerima tetamu yang datang bagi tujuan khidmat sosial seperti kami, kami semua dilayan dengan begitu mesra sekali. Tanpa melengahkan masa, aku dan rakan-rakan memulakan aktiviti gotong royong bersama-sama membersihkan pusat jagaan tersebut. Ada antara kami membersihkan tingkap, lantai, kipas syiling dan mengemas bilik para penghuni pusat jagaan tersebut. Pada masa yang sama, kami sempat menyediakan juadah makan tengahari untuk dihidangkan kepada para penghuni. 

Makan tengah hari buat para penghuni.

Selesai bergotong royong, aku tidak melepaskan peluang untuk mendekati para penghuni pusat jagaan tersebut. Walaupun ada segelintir para penghuni yang kelihatan agak segan dan tidak mahu untuk memulakan bicara, tapi aku tidak berputus asa. Melihat kepada raut wajah dan tutur kata mereka jelas seolah mereka sedang menyembunyikan sesuatu, mungkin kesedihan yang tak mampu untuk diluahkan setelah sekian lama terbuku di hati. Satu demi satu penghuni aku dekati. Sekadar berkongsi cerita tentang mereka; ada yang langsung tidak mempunyai keluarga, ada yang dipinggirkan keluarga setelah memeluk Islam malah ada yang dipinggirkan anak setelah bercerai dengan isteri. Rasanya tak perlulah aku ceritakan semua kerana setiap dari kita tempuh perjalanan hidup yang berbeza. 

Perbelanjaan bulanan

Menurut  Encik Khairul, penyelia Pusat Jagaan Nur Hasanah, banyak pertubuhan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO) serta masyarakat datang ke sini untuk menyampaikan sumbangan sejak pusat jagaan ini ditubuhkan. Tambah beliau, segala sumbangan yang diterima oleh pelbagai pihak digunakan untuk menguruskan pusat jagaan tersebut terutama mengenai makan minum dan kos perubatan para penghuni. Aku dimaklumkan perbelanjaan bulanan pusat jagaan ini boleh mencecah 20 ribu sebulan dan ianya bergantung kepada bilangan penghuni. 

Pada masa yang sama, ihsan daripada bantuan orang ramai yang prihatin, ada antara penghuni di sini mendapat sumbangan kerusi roda bagi memudahkan mereka bergerak. Pusat jagaan dibawah kelolaan Persatuan Pegawai Pembangunan Masyarakat  (Perubatan) Malaysia ini sentiasa mengalu-alukan kedatangan masyarakat untuk datang bagi menganjurkan program CSR di sini.

Masalah yang sering dihadapi oleh pusat jagaan ini ialah apabila perbelanjaan bulanan melebihi target yang ditetapkan. Justeru, pihak mereka sedia menerima sumbangan daripada semua pihak dan dana yang diperoleh digunakan untuk memenuhi keperluan penghuni seperti;

  • Makanan harian
  • Rawatan
  • Peralatan perubatan
  • Penyengelenggaraan pusat tersebut
  • Pengangkutan

Mudah-mudahan dengan adanya post dan pendedahan seperti ini, ia dapat menarik orang ramai terutama para remaja untuk terus mendekati mereka yang kurang bernasib baik seperti penghuni Pusat Jagaan Nur Hasanah ini.

Sebelum berangkat pulang, kami sempatkan sampaikan sumbangan seperti pakaian hasil daripada pemberian beberapa ihsan prihatin yang diwakilkan kepada kami.Kesimpulan

Banyak pengajaran dan pengalaman yang aku perolehi sepanjang mengikuti program khidmat masyarakat ke Pusat Jagaan Nur Hasanah ini antaranya dapat mendekatkan diri dengan mereka yang kurang bernasib baik sedikit sebanyak merasai bagaimana penderitaan yang dialami mereka. Bagi aku, melihat pakcik-pakcik dan atuk-atuk di sini mengingatkan aku akan ibu bapa yang jauh berada di kampung, secara tak langsung mengajar kita untuk lebih menghormati dan menyayangi ibu bapa. Wang ringgit dan kekayaan mungkin boleh di cari tetapi ibu bapa takkan dapat ditukar ganti. 

Teringat akan bait-bait lirik lagu Allahyarham Sudirman; 

Ayah dan ibu, 
Ayah dan ibu, 
Itulah permulaan kami,
Dapat melihat bulan dan matahari,
Aha.......

Yang dikurniakan dari Ilahi,
Aha...
Ayah dan ibu lah,
Mesti dihormati.

Bersama penghuni rumah tersebut, aku kanan sekali.

bergambar kenangan sebelum pulang


Kepada mereka yang ingin menghulurkan bantuan, boleh terus berkunjung dan menghubungi Pusat Jagaan Nur Hasanah yang terletak di 

No 842, Lorong Dato' Dagang Haji Tahir,
Kg. Sesapan Kelubi, 43700 Beranang, Selangor.
Tel/Faks: 03-87668100
Encik Khairul (Penyelia) : 019-9605947No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...