nuffnang ads

May 31, 2010

Penerbit yang yang cetek pemikiran

Kebosanan yang melanda memanggil aku untuk menonton sinetron dari seberang,tasbih cinta di tv3. Opening memang gempak sebab lagu menyesal by Ressa Herlambang. Seriously before ni aku tak pernah pon tengok cerita ni tapi disebabkan boring layan jela. Sumpah menyampah! Barangkali mentality penerbit dari seberang memang dah tak boleh berkembang kot, neutron2 kat otak dorg dah tak mampu berkembang dengan sempurna,terbantut!

Berbalik kepada cerita tasbih cinta (tajuk kalau boleh nak gempak,cerita hampeh!). Banyak sangat scene yang menampakkan penerbit tak ada akal. Antaranya:

· Kebodohan watak jahat dalam cerita ni iaitu rafi, dah sah2 bella still wife jojo tapi tetap bebal nak kahwin jugak dengan bella 2.

Pak ustaz yang bengong, suka2 hati dia je nak kahwinkan orang tanpa wali. Maybe kat indon nak kahwin tak payah ada wali kot pas 2 tak payah daftar kat pejabat agama ke…please la jangan jadi bodoh sangat!

Jojo yang pondan, lembab serta sengal. If wife kau kena culik pergi la report polis,yang kau kejar sorg2 kenapa.

Kalau nak ikutkan logic akal banyak lagi benda yang boleh dipertikaikan dalam cerita ni. Penerbit seolah2 nak memperbodohkan penonton dengan jalan cerita yang mengarut and meleret. Lepas 2 rakyat Malaysia pulak dengan rela hati suka diri mereka diperbodohkan. Macam mana la cerita macam ni boleh terlepas kat Malaysia. Aku yakin drama atau cerita yang diterbitkan mereka ni melambangkan mentaliti dan pemikiran dorg that’s why ada isu lelaki Lombok bawak lari anak dara orang and macam2 lagi la………..

Percaya la kita tak kan berkembang kalau still tengok drama macam ni....tepuk dada tanya selera.

yang benci+meluat+menyampah dengan drama indon!

May 28, 2010

stuck!!


Lama rasanya tidak mengupdate belogwawan ni lebih kurang seminggu la kot. Bukan malas tapi xde network. Before ni semua free je, wifi uitm and wifi kat rumah akak aku but now currently in Johor Bahru! Nak wifi free? Ada kat restoran Syed tmn Molek,memang tak la kan hari2 nak gi kedai 2. So bertapa jela kat rumah disamping belajar sedikit ilmu daripada ayahanda tercinta sebagai bekalan hari mendatang. Memetik kata2 ayahanda;

“al-Quran yang sebenar ada kat dalam hati kita,tidak terbakar apabila terkena api dan tidak basah apabila terkena air.”

Huh,ambil masa jugak la untuk aku interpret ayat beliau ni but at last dapat. Thanks dad 4 your lesson.

Aku terperangkap kat rumah sendiri!!!!! Tak tahu nak buat apa dan tak tahu nak kemana. Kawan2 pon semua macam lahabau hilang pergi perang agaknya. Mental disorder siot gua macam ni. Tekanan perasaan! Gila! Stress!

May 16, 2010

Bapaku Chef Wan


Jangan terkejut sebab bapaku memang chef Wan! Masakan beliau superb hingga ke titisan terakhir malahan kekadang menjilat jari. Kami bangga akan bapaku yang kami panggil abah(tok abah bagi cucu2 beliau). Masakan apa yang dia paling master? Maggi! Yup maggi je pon tapi sedap..favourite beliau ialah maggi kari n maggi ayam. Aku ada la buat research sikit if dia masak maggi perisa lain mesti tak berapa nak sedap..kenapa ek?


Yang tak leh blah bila dia masak magi aku akan buat2 lapar, muka tak makan lagi padahal dah banyak melantak, muka harapkan simpati and at last dapat jugak! korang mesti fikir manala pergi mak aku kan? mak aku ada jela. Im sorry mom coz maggi abah lagi sedap.
Nak tahu resepi beliau? cepat ambil kertas salin resepi ni:

#kuah kurang seolah 0lah memang tak nak ada kuah langsung..haha
#telur kalau boleh banyak2,1 papan pon tak pe
#timun mesti mahu letak *sayur laen tak payah
#masak lama2 bagi maggi 2 kembang
#makan bersama cili sos cap maggi pasti masyuk!

Selamat mencuba. Aku rasa sekarang ni aku masak maggi sebijik macam beliau. Mana tumpahnya kuah kalau bukan ke maggi. Love u dad!!!

*nama abah aku Wan Mohamad Noor, no wonder la aku cakap dia chef wan ;D

May 13, 2010

Missing u


"tolong jangan contact i lagi and i tak nak jumpa u lagi kat mana2 pon smpai bila2"

Hrm well, dah tiba masanya aku undur diri kot. Semua ni salah aku! I will go but remember u r always in my mind. Jaga diri baik2 and be a good girl! Miss u badly!





***belajar untuk melihat dunia.


May 12, 2010

jangan menyerah~d'masiv



video

Tak ada manusia yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali segala yang telah terjadi
Kita pasti pernah dapatkan cobaan yang berat
Seakan hidup ini tak ada ertinya lagi
Syukuri apa yang ada hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini melakukan yang terbaik

Tak ada manusia yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali segala yang telah terjadi
Syukuri apa yang ada hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini melakukan yang terbaik
Tuhan pasti akan menunjukkan
Kebesaran dan kuasaNya
Bagi hambaNya yang sabar
Dan tak kenal putus asa

Jangan menyerah
Jangan menyerah
jangan menyerah
Jangan menyerah
Jangan menyerah
Jangan menyerah

Syukuri apa yang ada hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini melakukan yang terbaik
Tuhan pasti akan menunjukkan
Kebesaran da kuasaNya
Bagi hambanya yang tak kenal putus asa
Yang tak kenal putus asa.

baybee

FB memang menggiankan sehingga manusia ketagih akan kehadirannya. Entah apa agaknya ramuan yang digunakan but for sure ia diilhamkan oleh pemuda israel yg bernama Mark Zuckerberg! wallahualam...

Kami hanya gunakan FB sebagai wadah atau medan utk berkomunikasi so pergi matila mereka2 yang tak suka 2. Yang penting entry kali ni bukan nak cerita pasal fb. Its about my gay partner...hahahahaha...handsome x beliau?

Nama dia zafirah amani, agak gila2..
kalau bertudung memang ayu+cun habis!
sempoi.
dia minat indie band kot?
pernah digosipkan dengan fae n laen2 lagi..
katanya beliau gay....hahahahaha...
amani amani amani amani.


Maafla kepada mereka2 yang tak puas hati 2. Pape pun aku still x berhenti lagi gelak dari tadi...ada juga ke hubungan macam ni kat dunia ni? :P Hopefully hanya rekaan semata2 oleh beliau....kami happy! so ada masalah??

*sorry pic agak seksi sedikit..lalalalala..but cute!

May 10, 2010

Tirai pentas dilabuhkan...

Semester dua berakhir dengan aman,tenteram dan penuh dengan kedamaian. *Yang mana kes still x settle,bawa la ke sem depan ye. Bangga rasanya sebab ditakdirkan tercampak ke DMC2E yg kadang kala hiruk pikuk sampai lecturer naik angin n 'sentap'. Sedangkan lidah lagi tergigit inikan kami sekelas so Kalau boleh buang yang keruh then ambil yang jernih, manusia memang tak penah lari dari buat kesilapan. Cuba maafkan orang n jangan berdendam.

Entry kali ni khas untuk DMC2E! Sebagai tanda terima kasih sepanjang sem 2 ni. Kamu semua memang best, macam2 perangai serta berbilang bangsa, 1MALAYSIA. :p

Kita start dengan seorang mamat ni yang agak senior di kelas kami, paling veteran. (Edisi khas)
Cinta kosong a.k.a Siapa aku a.k.a Jejaka tiga puluh dua n the latest one Afif yahya (Alhamdulillah terbuka hati beliau akhirnya untuk guna nama sebenar setelah sekian lama tercari2 diri beliau yg sebenar.) Thanks atas kerjasama anda selama ini.

tak lupa juga mereka2 yang lain, Odah n Petto yang sentiasa ceria, happy go lucky je memanjang tapi if dorang moody, jangan tegur! Ada yang kena pelangkung nanti.

To Aizat Osman (bakal2 MT komed) class rep yang budiman, trimas atas jasa baik anda. Next sem kalau sudi jadi la class rep lagi. hahaha.

syikin atau lebih dikenali MAK, anda sangat komited! trimas..

Next, geng2 jebat yang gengster dikepalai oleh saudara BAM, dibawah beliau encik Sunny a.k.a Fatin anuar serta Kumak (Farid Kamil), serta yang lain2, Adu tiara, haiqalala n Amy. Lagi sorang Din, satu2 nya NR kat kelas kami. Tak lupa kepada Melor a.k.a Ammar n Beyonce :P

HeARTless aila n Fae yang sentiasa cute, si Syasya jiwang *couple haiqal dowh, juga Wani, tak lupa Mr. Amani( Gay tegar Uitm *based on post beliau kat FB).

Kawan2 yang lain, Zetty n Mira(dancer terbaik yang pernah kami ada), Nadia n Aidil mariza, Tia, Mek, Quyah, Hanis (akak palapes), solute dekat beliau. juga kepada Rin

lagi sorang ni nama dia kerry, fan indie band serta scoot Malaysia. Saudara loloq yang feeling2 jepun n bro aqil.Lastly danny.

Aku rasa semua aku dah sebut kat atas, if ada yang takda, roger k. Hope next sem kita jumpa lagi n dengar cerita ada kelas yang kena pecah so siapakah yang bakal tercampak ke DMC2E??? Jangan perangai macam lancau da la..dengan lafas Bismillah:

tirai pentas dilabuhkan.............................


May 7, 2010

Jangan mati dahulu


Jangan mati dahulu..
Jasad mu masih terlalu muda..
Jangan mati dahulu..
Bagaimana dengan pelajaran mu ..
Jangan mati dahulu..
Jasa kedua ibubapa mu masih lagi belum dibalas..
Jangan mati dahulu..
Masih ada insan yang menagih kasih sayang mu..
Jangan mati dahulu..
Bakti kepada negara perlu disumbangkan..
Jangan mati dahulu..
Nasib mereka yang lemah harus dibela..
Jangan mati dahulu..
Bangsa kita masih mundur..
Jangan mati dahulu..
Kesucian agama kian dicemari..
Jangan mati dahulu..
Kewajipan mu masih belum dilunas..
Jangan mati dahulu..
Kamu harapan nusa bangsa..
Jangan mati dahulu..
Perjuangan mu belum tamat..
Jangan mati dahulu..
Buang segala prasangka..
Jangan mati dahulu..
Perbetulkan niat di hati..
Jangan mati dahulu..
Kamu belum lagi bergelar insan..
TETAPI..
Andai Tuhan lebih menyayangi mu..
Relakan hati serahkan nyawa mu..
Kerana engkau adalah yang teristimewa...

May 6, 2010

ada bran?

Rules: It's harder than it looks! Copy to your own blog, erase my answers, enter yours, and tag five people including the person who tagged you. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real..nothing made up! IF the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.


1..2...3...go !!!!



What is your name:
Wawan *nama tak berapa nak hot wan mohamad shaharudin

A four letter word:
Wall=facebook

A boys name:
Wafi

A girl's name:
Waheeda J *scandal masa kerja care4 dlu..huhu

An occupation:
Wireman *ada ke?

Something you'll wear:
Wide leg jeans ~blur -__-

A type of food:
waffle nyumnyum

Something found in the bathroom:
Water la :P

A place:
Wilayah persekutuan kuala lumpur

A reason for being late:
waiting *tggu member siapkan diri beliau, mcm pmpuan!

Something u'd shout:
Wei!!nk kena sekeh ke?

Something you drink:
wink * search Google, hope bukan alcohol..huhu

A musical group
Wonder girl- I want nobody nobody but YOU

An animal:
Whale

A type of car:
Waja *buatan m’sia beb

A type of fruit:
Watermelon, dalam bahasa melayu air pak meon..haha

tag to;

SWA

ZETTY

AIZAD OSMAN

PETTO

Huh…gila susah nak jawab benda alah ni tambah pulak nama aku start huruf w. Saidatul Waheeda, anda memang sungguh kejam! Tapi….best! Mencabar minda+search kat Google, hahahahahaha…..

May 4, 2010

out of the box..

Tatkala menunggu 1 lagi final paper yang tak kunjung tiba, movie2 menjadi teman akrab siang mahupun malam. Semuanya movie wajib tonton. 1 per 1 konflik cuba difahami dan dihayati sehingga otak ini terpaksa berfikir di luar lingkaran pemikiran bagi menyelesaikan permasalahan yang muncul (out of the box). If nak ikut logik akal memang kadang2 tak berapa nak logik tapi inilah movie, cetusan idea yang kadang kala tak dapat diterima akal manusia. First started with:

Awake

Jessica Alba, kau memang lawa tapi sayang kau jahat dalam movie ni, hahahaha.....si mak sanggup bunuh diri kerana nak selamatkan anak dia yang tengah operation. Macam mana 2? Tengokla sendiri kalau nak tahu ending dia macam mana, sumpah best!

My Name Is Khan

Movie ni wajib tonton! Watak Shah Rukh Khan dalam movie ni agak neird tapi intelligent. Misi beliau ialah nak jumpa Mr Barack Obama kerana nak buktikan something dekat orang yang dia sayang. Mustahil kan? Nak seribu daya tak nak seribu dalih. Next:

500 Day of Summer

cerita ini agak sempoi, romantik and sometime agak sedih la kot. Apa yang dapat aku simpulkan from this movie, that gurl memang kejam! Berkawan hanya untuk kepentingan diri sendiri. Huh....

Banyak pengajaran yang kita boleh dapat from movie2 ni semua cuba sekarang terpulang dekat diri kita sendiri sama ada nak dijadikan iktibar atau just biarkan macam 2 je. Kepada producer filem melayu, maaflah ye, filem2 anda masih lagi tidak menepati kriteria filem bagi saya kecuali filem arahan Khabir Bhatia n the latest one is filem Belukar by Jason. Lastly kredit to makcik kepoh yang cantik ( bukan nama sebenar) kerana dengan cemerlangnya mencipta sebuah blog. Ni blog beliau WARNA WARNI WAWA.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...